ZZP-ers, stop niet zomaar geld in broodfondsen

ZZP-keizer Pierre Spaninks helpt zelfstandige ondernemers zich te wapenen tegen regels en bureaucratie. Elke week zijn Spaninks’ tips te lezen op Quotenet

Zelfstandigen die een beroep doen op hun arbeidsongeschiktheidsverzekering krijgen ongehoord vaak nul op rekest, schreef de NRC deze week. Nóg een reden waarom veel zzp’ers zich niet vrijwillig verzekeren en waarom ze al helemaal niks zien in een verplichte verzekering. Wel regelen ze steeds vaker zelf iets, door te sparen of door geld in een broodfonds te stoppen. 

Volgens De BroodfondsMakers bestaan er inmiddels 141 van zulke fondsen. Nog eens 9 zouden in een vergevorderd stadium van voorbereiding verkeren. Het totaal aantal deelnemers aan die 141 bedraagt 5200. Met de nieuwe fondsen erbij zouden dat er 6000 worden.

Op dit moment hebben al die broodfondsen samen zo’n € 4,3 miljoen in kas. Dat is dus het vermogen waar zij schenkingen uit kunnen doen aan deelnemers die door ziekte in financiële problemen komen. Momenteel zou 1% van de deelnemers op die manier ondersteuning krijgen: zeg een mannetje of 50.

Zijn die broodfondsen een goed alternatief? Voor mezelf zie ik er niks in. Het is wachten op ongelukken.

Hele artikel · Bron: Quote (Pierre Spaninks) · 24/05/2015

Deel dit bericht via: