Veel vraagtekens VAR-loze tijdperk

Als een zelfstandig bouwvakker vandaag aan het werk gaat, moet hij opletten. Heeft hij zijn eigen spijkers en boormachine bij zich? Gebruikt hij het materiaal van de opdrachtgever, dan is een bouwvakker volgens de Belastingdienst geen ondernemer en moet de werkgever premies inhouden. Want het nieuwe modelcontract voor de bouw zegt dat zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) eigen gereedschap moeten meenemen. Maar wat als de bouwvakker zijn spijkers één keer vergeet, vroegen deskundigen zich af. Dan is er sprake van een ‘incident’, zei staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën, en volgt er geen boete.

zzp_bouwvakker_zzpnieuwsOvergangsjaar

Probleem opgelost. Maar de situatie is wel symbool gaan staan voor de nieuwe wetgeving waar opdrachtgevers en zzp’ers mee moeten werken vanaf 1 mei. Die moet de problemen met schijnzelfstandigheid tegengaan, maar zorgt voor veel andere vraagtekens bij zowel opdrachtgever als zelfstandige. De Belastingdienst controleert naleving van de wet pas vanaf mei 2017, want eerst volgt een overgangsjaar en worden problemen verholpen.

Modelcontract

De veelbekritiseerde Verklaring Arbeidsrelatie (VAR), waarvan er jaarlijks 500.000 werden uitgegeven, verdwijnt. Die lokte de schijnzelfstandigheid uit en het systeem was nauwelijks controleerbaar. Met de nieuwe Wet deregulering beoordeling arbeidsrelatie (DBA) sluiten opdrachtgever en -nemer een zogeheten modelcontract. Beiden zijn nu verantwoordelijk voor het kiezen van de juiste arbeidsrelatie. Die risico’s zaten tot 1 mei bij de zzp’er. Als de Belastingdienst nu achteraf oordeelt dat er toch een verkapt dienstverband was, krijgt deopdrachtgever een boete.

Hele artikel · Bron: FD · 1/5/2016

Deel dit bericht via: