ZZP’er, maak je niet afhankelijk van de politiek

PierreSpaninks-ZZP-expert _ zzpnieuwsnl

In de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen gaat er nog menig robbertje worden gevochten over de rug van de zzp’er. Geen zin om een speelbal te worden van die machtsstrijd? Dan zijn hier vijf tips waarmee je jezelf een hoop ellende kunt besparen.

De arbeidsmarkt wordt steeds gevarieerder en flexibeler. De tijd dat mensen veertig jaar lang hetzelfde werk deden voor dezelfde baas komt nooit meer terug. We gaan naar een wereld waarin mensen zich op meerdere manieren kunnen ontplooien, in hele verschillende verbanden, na elkaar of naast elkaar.

Helaas zijn de belastingen en de sociale zekerheid nog niet ingesteld op die nieuwe werkelijkheid. Daar moeten we de komende jaren dus doorheen met zijn allen. Dat zal niet zonder slag of stoot gaan, want in het oude systeem zijn heel wat belangen geïnvesteerd.

  1. Alles wijst erop dat komende kabinetsperiode de zelfstandigenaftrek eraan gaat. Dat scheelt je netto al gauw 2500 euro per jaar. Zorg dus dat je tegen die tijd genoeg verdient om dat op te vangen. Een klant erbij, een opdracht extra, je tarief omhoog, een keertje minder met vakantie – en je bent er.
  2. Ondernemen is een spel met kansen èn risico’s. Ook die risico’s moet je goed inschatten. Tegen de financiële gevolgen kun je je indekken. Dat kan met verzekeringen, maar dat hoeft niet. Voor ziekte kun je zelf een reserve opbouwen, bijvoorbeeld in een broodfonds. Weeg goed af wat je krijgt, wat je ervoor betaalt, en of het je dat waard is.
  3. De kans is groot dat er een verplicht pensioen komt voor zzp’ers. Veel meer dan een kleine aanvulling op de AOW zal dat niet opleveren. Verder blijf je op jezelf aangewezen. Bedenk dus hoeveel je later nodig hebt: spaar daarvoor, kies beleggingen die niet al te riskant zijn, los je hypotheek af – maakt niet uit maar doe wat!
  4. Je belangrijkste kapitaal als zzp’er is wie bent, wat je kunt, en wie je kent. Met die drie dingen moet je je geld verdienen, nu en in de toekomst. Wees daar dus zuinig op. Ga geregeld bij jezelf te rade hoe je er wat dat betreft voor staat, kijk waar je je kunt verbeteren, en investeer daarin. Het betaalt zich dubbel en dwars terug.
  5. Na de zomer beginnen de campagnes voor de Tweede Kamerverkiezingen. Stemadvies, daar doe ik niet aan. Ik zeg alleen: houd goed in de gaten wat jij echt belangrijk vindt en welke partijen daar ook voor staan. Ze gaan allemaal een hoop beloftes doen en praatjes verkopen, maar kijk gewoon hoe ze afgelopen vier jaar hebben gestemd en je weet wat je aan ze hebt.

Door: Pierre Spaninks (ZZP-expert) · 17/7/2016

Pierre Spaninks is ZZP-expert. Hij onderzoekt de rol van zelfstandige professionals in economie en samenleving. Daar spreekt, schrijft en adviseert hij over. Elke zaterdag te horen in BNR’s ZZP Café, elke zondag te lezen bij Quote.

Deel dit bericht via: