Broodfonds iets voor jou?
Wie vangt jou op als je als zzp’er ziek bent?
Normaal gesproken een arbeidsongeschiktheidsverzekering (aov), maar volgens Autoriteit Financiële Markten is slechts 23 procent van de zzp’ers ook echt verzekerd. Veel van hen vinden aov’s te duur en ergeren zich aan de kleine lettertjes in verzekeringscontracten.
Als alternatief worden in Nederland steeds meer broodfondsen opgericht. Het idee is dat een groep mensen die elkaar kent beter voor elkaar kan zorgen dan een anonieme verzekeringsmaatschappij. Maandelijks maken de twintig tot vijftig leden een bedrag over naar het fonds. Mocht een van hen door ziekte niet meer kunnen werken, dan “schenken” de anderen elk een klein bedrag.
Bij bestuurslid Marieke van den Groenendaal van Brabants Brood hebben in twee en een half jaar vier leden zich een keer ziek gemeld. Fotograaf Erik van Vliet ervoer de steun die hij kreeg van Groenendaal en de andere leden als een “warm bad”. Volgens hem was er niemand wantrouwend over hoe ziek hij nou eigenlijk was, maar vonden mensen het juist fijn om te kunnen helpen.
Alle leden kiezen zelf de hoogte van de maandelijkse inleg, die kan variëren van een paar tientjes tot meer dan 100 euro per maand. Hoe meer iemand maandelijks inlegt, hoe meer aan hem “geschonken” wordt in geval van ziekte. Het geld dat een zieke ontvangt is afhankelijk van zijn eigen inleg en ligt tussen de 750 en 2500 euro per maand.
Volgens de richtlijnen van de overkoepelende organisatie Broodfonds moet je om bij een broodfonds toegelaten te worden al mensen in het fonds kennen, een goed draaiende onderneming hebben en op dat moment gezond zijn. Maarten Post, voorzitter van Stichting ZZP Nederland, zegt dat de selectie streng kan zijn.
Risico’s
Vanuit verschillende kanten wordt er gewaarschuwd voor de risico’s die bij broodfondsen komen kijken. Post van Stichting ZZP Nederland waardeert ieder initiatief om het risico op arbeidsongeschiktheid af te dekken, maar raadt zijn leden niet aan om in een broodfonds te stappen: “De kans bestaat dat drie mensen zich tegelijkertijd langdurig ziek melden, en dan is de pot al snel leeg.”
Mies Westerveld, hoogleraar sociaal verzekeringsrecht aan de Universiteit van Amsterdam, bevestigt dat de kans dat een broodfonds omvalt reëler is dan bij een aov. Het broodfonds is met name in de beginfase kwetsbaar, wanneer er nog nauwelijks een buffer is opgebouwd.
Hele artikel · Bron: NRCQ · 23/3/2016
De reactie van zzp Nederland is zo’n onzin, een broodfonds kan niet omvallen, er wordt nooit meer uitgegeven dan in het fonds zit. Een goed lopend fonds kan makkelijk drie langdurig zieken aan en als er teveel zieken zijn worden de schenkingen gewoon wat lager. Het enige risico dat je dus loopt is dat je niet de volledige schenking krijgt maar een kleinere. Dat is in de afgelopen twee jaar slechts een maand, in een fonds voorgekomen dus… Ik vermoed dat het risico dat je verzekeraar een reden vindt om niet te hoeven betalen groter is dan dat je wordt gekort op je schenking. Dus… Broodfonds rules…