Freelancers bij het ANP vanaf 1 mei alleen via payrolling

Freelance journalisten op de redactie van het ANP worden per 1 mei alleen nog ingehuurd via een payroll-organisatie. Dat blijkt uit een interne mail, die in handen is van Villamedia. In de mail stelt de directie van het ANP de freelancers op de hoogte van de nieuwe werkwijze. “Andere vormen van inhuur, zoals nu op basis van VAR-verklaringen, bestaan vanaf genoemde datum bij het ANP niet meer.”

Aanleiding voor de verandering is de begin deze maand door de Eerste Kamer aangenomen Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA), die de VAR-verklaring vervangt. Die wet stelt dat zelfstandigen en hun opdrachtgevers beiden verantwoordelijk zijn als blijkt dat er sprake is van schijnzelfstandigheid.

ANP-hoofdredacteur Marcel van Lingen stelt dat de wijziging alleen geldt voor freelancers met wie er sprake is van een gezagsverhouding. “Voor een fotograaf of journalist die af en toe een bijdrage levert gaat dit niet gelden. De payroll-constructie geldt alleen voor vaste freelancers die ingeroosterd worden en op de redactie werken. We werden met deze wetswijziging geconfronteerd en hebben naar de netste manier gezocht om ermee om te gaan.”

Onder zelfstandigen heerst angst dat meer opdrachtgevers in de media eenzelfde pad zullen volgen, nadat eerder ook de NTR aangaf freelancers alleen nog maar in te willen huren via een bemiddelingsbureau. Zelfstandigen die via payrolling worden ingehuurd en daarbuiten niet de vereiste 1225 uur aan hun bedrijf besteden, verliezen daarmee het recht op zelfstandigenaftrek.

Bron: Villamedia.nl · 24/2/2016

Deel dit bericht via:

2 Reacties op Freelancers bij het ANP vanaf 1 mei alleen via payrolling

  1. Dankjewel ZZP hater mr Kwiebus. Een ambtenaar die nooit zelfstandig heeft gewerkt. Aan het eind van de maand zijn geld krijgt wat uit de zakken wordt geklopt bij mensen die wel een vak geleerd hebben en dagelijks hard moeten werken. De VVD bestaat alleen voor de conglomeraten. Niemand van deze regering en de oppositie wilden bijten in de hand die hen voed, nee ze hakten hen de handen af. De VVD en PVDA zijn de tumor van deze tijd in de pels van de Wolf in een huis vol parasieten. 1 miljoen zzp’ers moeten Den Haag isoleren van de rest van de wereld totdat deze landverraders Den Haag zijn uitgetrapt. En dit soort wetten zijn teruggedraaid. Het uitschot van Den Haag achterlatend in Brussel zonder enig recht op inkomen uit Nederland.! Smerige bruinjassen zijn het!

  2. A. de Nood // 17/03/2016 | 20:47 op 20:47 //

    Dit hele gebeuren met de nieuwe DBA wet waar ik aan de lijve onder vindt dat opdrachtgevers nu bang zijn dat het werk als een dienstbetrekking gezien wordt,Wiebes bedankt voor de koude sanering.

Reacties zijn afgesloten bij dit onderwerp.