Meer zzp’ers, ondanks nieuwe regels

zzp-nieuws-kvk-zzpersHet aantal zelfstandigen dat staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel is afgelopen jaar gestegen. Tegelijkertijd was het aantal uitschrijvers nog nooit zo hoog. Een echte verklaring heeft de KvK niet.

De nieuwe wet tegen schijnzelfstandigheid lijkt nauwelijks invloed te hebben op de hoeveelheid zelfstandigen. De wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) zou opdrachtgevers zzp-schuw maken en veel zelfstandigen doen sneuvelen, was de kritiek. Maar volgens gisteren gepubliceerde cijfers van de Kamer van Koophandel (KvK) is het aantal zelfstandigen vorig jaar met vier procent gegroeid.

“Iets wat bijna niemand had verwacht”, zegt Peter Bargon, directeur landelijke dienstverlening bij de KvK. “In augustus groeide het aantal zzp’ers nog minder hard dan in de maanden ervoor. Had die krimp doorgezet, dan was het aantal zelfstandigen in zijn totaliteit gedaald. Veel brancheverenigingen en belangenorganisaties, verwachtten dat ook.

“Sinds 1 mei vorig jaar vervangen modelovereenkomsten de zogenoemde Verklaring Arbeidsrelatie. In die overeenkomsten spreken opdrachtgever en zelfstandige af dat er geen sprake is van schijnzelfstandigheid. Als de Belastingdienst daaraan twijfelt, kunnen boetes en naheffingen volgen. Die dreiging maakt bedrijven zzp-schuw en kost zzp’ers opdrachten, oordeelden zzp-clubs, werkgeversorganisatie VNO-NCW en de ABU, de branchevereniging voor uitzenders.

Hele artikel · Bron: Trouw · 17/1/201

Deel dit bericht via: