Nederland koploper opkomst zzp’ers

zzp nieuws foto 6

In Nederland is de toename van het aantal zzp’ers veel groter dan in andere EU-landen. Dat kan grote maatschappelijke gevolgen hebben op het gebied van sociale zekerheid, belastingen en arbeidsverhoudingen. Dat is de conclusie van een grootschalig onderzoek van verschillende ministeries naar deze zelfstandig ondernemers.

De meeste zzp’ers zijn begonnen omdat ze vrijheid en zelfstandigheid willen. Zij blijken ook daarna tevreden met deze keuze. Een minderheid kiest voor het zelfstandig ondernemerschap omdat ze anders ontslagen worden of omdat ze geen baan kunnen vinden.

Een op de drie zzp’ers verzekert zich tegen arbeidsongeschiktheid, de meesten hebben zelf een potje aangelegd voor korte ziekteperiodes. Zij doen vaker een beroep op uitkeringen dan werknemers in loondienst, maar de stijging van het aantal zzp’ers betekende geen stijging van het aantal uitkeringen.

Gemiddeld genomen verdienen ze netto net zoveel als werknemers. Maar de uitschieters naar een hoog inkomen en een laag inkomen zijn groter. Zzp’ers met een slechte onderhandelingspositie en lage tarieven kunnen soms van hun tarief geen buffer meer aanleggen voor slechte tijden.

Uit het onderzoek blijkt verder dat een grote meerderheid van de zzp’ers niet van plan is zelf personeel in dienst te nemen…

Hele artikel · Bron: NOS · 2/10/2015

Deel dit bericht via: