Onzekerheid voor zzp’ers blijft bestaan

Na veel kritiek is de wet die schijnzelfstandigheid moet tegengaan uitgesteld tot 2018. Kunnen zzp’ers nu weer gewoon aan de slag?

Zo’n dertig mensen, met name op de afdelingen IT en projectmanagement, kregen de afgelopen maanden te horen dat hun opdracht bij PGGM niet zou worden verlengd. Uiteindelijk hoefde zo’n 10 procent van de 300 zelfstandigen die de pensioenuitvoerder tot dan toe tot haar ‘flexibele schil’ rekende, niet terug te komen.

Het aantal zzp’ers was bij PGGM vergeleken met andere bedrijven in de sector al aan de hoge kant, zegt financieel directeur Dirk Jan Sloots. „Een aandeel van 15 tot 20 procent op het hele werknemersbestand is gemiddeld, wij zaten daar fors boven. In 2014 zijn we daarom al begonnen het aantal zelfstandigen weer naar een normaal niveau terug te brengen.”

Sinds de invoering van de wet DBA, een half jaar geleden, werd het binnenhalen van zelfstandigen complexer, legt Sloots uit. „Er moet veel meer administratie gedaan worden.” PGGM is door de nieuwe wet daarom vooral kritischer geworden bij het inhuren van nieuwe zelfstandigen. En ook bij het verlengen van opdrachten is nu steeds de vraag: kunnen we dit ook intern oplossen?

Hele artikel · Bron: NRC · 25/11/2016

Deel dit bericht via: