Uitstel Wet DBA. Hoe gaan de grote organisaties daarmee om?

wet-dba-zzpDe Wet DBA is in de ijskast gezet. Dat werd gisterenavond in een Kamerdebat nog eens bevestigd. “Geen handhaving, geen boetes”, zo herhaalt Staatssecretaris Wiebes telkens weer.  “Gaat u gerust weer zzp’ers inhuren”.  Moest de inspiratiesessie van YACHT over de Wet DBA dan nog wel doorgaan? Juist wel, vond iedereen. Zo konden organisaties zien hoe anderen het aanpakten en of ze op de goede weg waren.

“What has been seen cannot be made unseen.” Bram van Beetz directeur Strategic Client Solutions, Yacht opent de dag. Handhaving van de DBA gaat voorlopig niet gebeuren maar de geest is uit de fles. Oftewel, de DBA daar moeten organisaties wat mee.

Bij Yacht werd de ernst van de DBA duidelijk toen er bij een van hun klanten paniek uitbrak. Tot aan de Raad van Bestuur aan toe. Met Wet DBA zouden ze een onmisbare zzp’er moeten uitzwaaien. Van Beetz ging na hoeveel zzp’ers er in eigen bedrijf rondliepen. “We dachten dat ze op één hand te tellen waren. Het bleken er toch fors meer dan gedacht.” Maar voor Yacht werd de Wet van een vloek een zegen. Want, zo zegt Bram, nu werden ze gedwongen na te denken over de rol van zelfstandige professionals in organisaties.

Eerst even de meningen peilen…

Vonden ze (ABN AMRO, Friesland Campina, PGGM, Universiteit Groningen..) het eigenlijk jammer dat de Wet is opgeschort? Het merendeel (59%) niet. Ze zijn  blij dat ze nu wat extra tijd krijgen. Jan-Willem Weijers, Friesland Campina: “Nu kunnen we de kernbegrippen helder krijgen.” Anderen zijn blij dat ze de goede mensen nog even kunnen houden. Volgens een HR-medewerker van een ziekenhuis is “De deur voor zelfstandigen weer op een kiertje gezet.”

Een andere stelling: “Ondanks uitstel gaat mijn organisatie gewoon door DBA-proof te worden.” Opvallend veel aanwezigen zijn het daar mee eens: 89%. Het maakt één ding al snel duidelijk: de aanwezige grote, corporate organisaties willen bovenal compliant zijn met de wet. Waardoor de stelling “We gaan meer bewust om met de inzet van zzp’ers” niet heel verrassend door 75% instemmend wordt beantwoord.

Hele artikel · ZiPconomy · 9/12/2016

Deel dit bericht via: