Werkgevers en werknemers totaal verdeeld over oplossing zzp-wet

Werkgevers- en werknemersverenigingen zijn behoorlijk uit elkaar gegroeid in de discussie over hoe het nu verder moet met de nieuwe regels voor zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers).

digitale zzp-ersDat bleek woensdag tijdens een hoorzitting waar vertegenwoordigers van werkgevers en werknemers op uitnodiging van de Tweede Kamer spraken over de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelatie (Wet DBA).

Staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) heeft al beloofd dat de wet tot tot 2018 niet wordt gehandhaafd, maar waarschuwt wel dat “kwaadwillenden” en “echte valsspelers” alsnog worden bestraft als zij de regels overtreden.

Maar ondernemersorganisaties VNO-NCW, MKB-Nederland en PZO-ZZP willen dat er in die periode helemaal niemand wordt aangepakt. Begrippen zoals “kwaadwillenden” zorgt voor nieuwe onzekerheid. “De huidige aanpak zorgt voor onvoldoende zekerheid om zzp’ers in te huren”, aldus Jeroen Lammers van VNO-NCW.

De werkgeversclubs willen dan ook dat de zelfstandigenwet twee jaar lang de ijskast in gaat. Tot die tijd mogen er aan opdrachtgevers en opdrachtnemers geen boetes en naheffingen worden opgelegd door de Belastingdienst.

Hele artikel · Bron: NU.nl · 30/11/2016

Gerelateerd artikel: Grote verdeeldheid over toekomst ZZP-wet · Bron: FD

Deel dit bericht via: