Veel zzp’ers zijn helemaal geen ondernemer

Tegenwoordig noemt iedereen zich entrepreneur. Columnist Michiel Werkman (FTM) constateert dat veel bankiers — nadat zij zijn wegbezuinigd — zzp’er worden. Maar of hun veronderstelde ondernemerschap echt bevlogen is, wordt door Werkman betwijfeld.

Even goed lezen en niet meteen boos worden. In de kop boven dit stuk staat namelijk niet: álle zzp’ers. Met de kwalificatie ‘ondernemer’ doel ik in dit verband óók niet op hun fiscale status. Ik doel op ondernemerschap. Op het vermogen een toekomstige zakelijke ontwikkeling te managen en er controle over te houden. Met andere woorden: als een persoon die met veel initiatief, en in tegenstelling tot iemand in loondienst voor eigen rekening en risico, een commerciële activiteit opzet en verder succesvol uitbouwt.

hoofdkantoor-rabobank-7Jobhoppen

Ik zie het steeds vaker. Veel van mijn voormalige Rabobank-collega’s die door het hele land jobhoppen nadat ze zijn wegbezuinigd bij de lokale bank waar ze jarenlang in loondienst werkten. Nu een maandje hier. Dan weer een half jaartje daar. Telkens bij andere filialen. Zij verhuren zichzelf als zzp’er of via detacheringsbureaus. Overwegend doen zij exact hetzelfde werk dat zij in loondienst al jarenlang deden. Gewoon bankieren. Alleen niet meer in vaste dienst en zolang er nog vraag naar hen is.

Talloze lokale Rabobankfilialen hebben hun personele bezetting zo ver verkleind dat het ze uiterst kwetsbaar maakt voor uitval van werknemers. Door de onrust en onvrede die binnen Rabobank heerst, is er bovendien sprake van een omvangrijke ziekteverzuim-problematiek. Wanneer er op sleutelposities gaten vallen, moeten die liefst wel met direct inzetbare capabele krachten worden ingevuld. En laat daar nu in worden voorzien door een leger voormalige medewerkers die de reorganisatie niet overleefd hebben…

Hele artikel · Bron: Follow the Money · 12/4/2016

Deel dit bericht via:

3 Reacties op Veel zzp’ers zijn helemaal geen ondernemer

  1. M van Eijk // 13/04/2016 | 08:13 op 08:13 //

    Dan zijn jullie ineens wel weer welkom ja. Om vervolgens weer aan de kant geschoven te worden. Het is triest. Zo ga je niet met je personeel om.

  2. Ik zou de situatie waarin deze zzp’ers willen omschrijven als een situatie waarin vraag en aanbod ( dat is de arbeidsmarkt) niet goed werken (werkt). Een oud en beproefd recept als de markt niet goed werkt is het oprichten van een coöperatie, in deze situatie: een diensten-coöperatie. Om Karl Marx te parafraseren: ZZP-ers aller landen, verenigd u! U bent nu een speelbal in de handen van detacherings-bureaus en hun opdrachtgevers. Samen staat u sterk en kunt u een vuist maken. Kijk eens bij Wikipedia voor de ins en outs van de Coöperatie. Met name de ex-Rabo werknemers zal dat begrip coöperatie vertrouwd in de oren klinken.

  3. E. van Prehn // 22/05/2016 | 14:57 op 14:57 //

    En de topbestuurders die weg moeten ontvangen bedragen waardoor ze helemaal niet meer hoeven te werken.

Reacties zijn afgesloten bij dit onderwerp.