Waarom zzp’ers minder verdienen dan mensen in loondienst

Zzp’ers hebben binnen de meeste beroepsgroepen minder inkomen dan een werknemer in loondienst. Maar verschillen in ervaring en opleiding kunnen dit inkomensverschil niet altijd verklaren.

zzp foto 11

Het persoonlijk inkomen van een zelfstandige zonder personeel (zzp’er) is gemiddeld ruim 10 procent lager dan dat van een medewerker, becijferde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) onlangs.

Mensen die als zzp’er hun hoofdinkomen verdienen, hadden in 2014 een gemiddeld persoonlijk inkomen van 31.900 euro. Voor werknemers was dit met 35.900 euro een stuk hoger.

Bij dit bedrag zijn het inkomen uit arbeid of een eigen onderneming en eventuele uitkeringen meegenomen. Maar premies inkomensverzekeringen die voor werknemers wel, maar voor zelfstandigen niet verplicht zijn, zijn van het bedrag afgehaald.

Uren hebben veel invloed op de hoogte van het inkomen

Volgens het CBS is het aantal uren dat iemand werkt voor een groot deel bepalend voor de hoogte van het inkomen. Maar als alleen naar zzp’ers en medewerkers wordt gekeken die voltijd werken, blijkt het verschil zelfs groter te zijn.

Zzp’ers die 35 uur of meer werken, hadden in 2014 gemiddeld een persoonlijk inkomen van 37.300 euro. Het inkomen van werknemers met een voltijdbaan lag met 49.900 euro ruim een derde hoger.

“Een zzp’er heeft uiteindelijk een hoger tarief dan het uurloon van een werknemer. Maar dat is omdat er bij de zzp’er nog meer belasting van af moet”, legt Directeur Paulien Osse van Stichting Loonwijzer uit.

Zzp’ers moeten niet alleen zelf de kosten dragen van het runnen van een bedrijf, maar ook kosten voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering, pensioen en vakantiedagen in hun tarief verwerken. “Dan zie je dat de inkomsten per uur van een zzp’er schokkend laag zijn.”

Lees het hele artikel voordat u uw mening geeft · Bron: Nu.nl · 11/3/2016

Deel dit bericht via:

2 Reacties op Waarom zzp’ers minder verdienen dan mensen in loondienst

  1. Verteld u dat maar eens aan journalisten zoals Mathijs Bouman (FD) of onze minister Asscher, die anderen eerst de hete kolen uit het vuur laat halen.En pas daarna weer wijselijk met een quasi-tussenoplossing komt.

  2. Ton Pestman // 13/03/2016 | 10:48 op 10:48 //

    In 2010 noodgedwongen begonnen als zzp-er , mijn werkgever kon het niet meer bolwerken . In de loodgieterij zit altijd werk dacht ik , kan je wel vertellen dat ik meer verdiende als werknemer dan als zzp-er . Heb al jaren last van slechte enkels en geen verzekering die mij wil verzekeren dus werk mijzelf een slag in de ronde om alles te kunnen betalen . Ben 2 jaar geleden alvast aan 1 enkel geopereerd , kreeg geen steun van de gemeente , ook niet voor die 4 maanden dat ik niet kon werken . Dit heeft een aanslag op mijn spaarpotje veroorzaakt waar ik nu nog last van heb , maar steun nee meneer heeft u geen recht op . Dat terwijl er werknemers uit het oosten van Europa na een half jaar als werknemer gewerkt hebben gewoon een uitkering mee krijgen . Nu is mijn andere enkel aan de beurt maar zolang ik geen spaarpotje meer kan opbouwen is het niet mogelijk om te opereren . En die verhalen dat zzp-er het beter hebben dan voorheen kunnen wat mij betreft regelrecht de afval bak in . Nu komen de heren met een alternatief voor de VAR , denk dat het alleen maar lastiger gaat worden .

Reacties zijn afgesloten bij dit onderwerp.