Hoe freelancers worden uitgemolken

freelancer_uitgemolkenHoe freelancers gedwongen worden, om te werken voor veel te lage tarieven, om vervolgens toch in de bijstand te belanden.

Vandaag kreeg ik weer een verzoek, om een offerte te maken. Portret op locatie, maar wel volgens een bepaald concept. Voor een tijdschrift. Met achtergrond en minstens twee flits-lichten, waarvan een met zacht licht, en de ander gericht op de achtergrond. Andere stad, dus zeker drie kwartier reistijd van deur tot deur. Plus weer terug. En natuurlijk het vervoer van mijzelf met camera, achtergrond materiaal, flitser met paraplu’s en statieven … Die allemaal opgezet en ingesteld moesten worden. En achteraf weer ingepakt en meegenomen. Exclusief, wilde de opdrachtgever de pakweg zes foto’s hebben. Dus nergens anders meer voor te gebruiken, die portretten. “Leuk!”, dacht ik, dus aan de slag met het lezen van de briefing en het uitrekenen van uren en kosten.

Inclusief voorbereiding, reistijd, opnames en nabewerking, kwam ik uit op 5½ uur werk. Plus de directe kosten van vervoer. Totaal; een kleine 530 Euri’s, ex btw. Daar schrok de opdrachtgever wel een beetje van…

Hele artikel · Bron: GuidoKoppes.nl · Maart 2016

Deel dit bericht via:

2 Reacties op Hoe freelancers worden uitgemolken

  1. Freelancers worden niet uitgemolken. Ze laten zich uitmelken. Als een freelancer zich afhankelijk maakt van opdrachten die door de klant worden uitgegeven, dan heb je 0 onderscheidend vermogen, behalve de prijs. Als freelancer zou je ondernemer moeten zijn. Een onderscheidend product moeten bedenken, dat een relevante bijdrage levert aan de problemen en/of ambities van een doelgroep. Een doelgroep die bereid en in staat is daarvoor te betalen. Als je dit niet doet, ligt het aan de freelancer, niet aan de klant.

  2. Helemaal mee eens Ron hubbers

Reacties zijn afgesloten bij dit onderwerp.